Best Credit Management

Vanaf welk bedrag kan ik een incassobureau inschakelen?

Als je jezelf ook wel eens hebt afgevraagd vanaf welk bedrag je een incassobureau kunt inschakelen, dan ben je niet alleen. Het korte antwoord is simpel; er is geen minimum bedrag! Je kunt dus voor alle facturen die jouw klant niet betaald, een incassobureau inschakelen.

Wanneer je  echter de keuze gaat maken voor een incassobureau of deurwaarder voor het incasseren van de vordering, kijk dan wel even goed hoe jouw incasso partner te werk gaat. Werken zij bijvoorbeeld op ‘no cure no pay’ basis? Zijn ze transparant in de kosten? Het zou tenslotte dubbel zo vervelend zijn als jouw klant alsnog de factuur niet betaald en je ook nog eens extra kosten kwijt bent voor het inschakelen van een incassobureau.

Incassobureau inschakelen voor een laag bedrag

Ook dat zou gewoon moeten kunnen. Een incassobureau krijgt doorgaans haar kosten betaald van de debiteur, die is wettelijk verplicht de incassokosten te voldoen. Het minimum incassokosten bedrag dat de debiteur moet betalen is € 40,– ex. Btw en vandaar oplopend naarmate het te vorderen bedrag hoger wordt. In de wet is er een staffel vastgelegd voor kosten waar het incassobureau zich aan moet houden, hoe laag of hoog het bedrag ook is, je mag dus altijd een incassobureau inschakelen.

Let wel op de afspraken die je maakt met het incassobureau over eventueel aanvullende kosten die wel voor jouw rekening komen.

Staat je vraag er niet tussen?

We helpen je graag door je direct antwoord te geven op alle denkbare credit management vraagstukken. Neem daarom meteen contact met ons op.

Neem contact op

Veel incassobureau’s claimen te werken op basis van ‘no cure no pay’ maar uiteindelijk volgen er toch vaak facturen voor de incassodiensten die het incassobureau voor jou gedaan heeft. Wat is ‘no cure no pay’ dan precies? Heel simpel; als het incassobureau jouw facturen niet kan incasseren, denk hierbij aan een (op handen zijnde) faillissement of schuldsaneringstraject van de debiteur of een te lage vordering waardoor het niet handig is naar de rechter te gaan, vanwege het kosten/baten plaatje, dan is er niet ge-cured dus hoef je niet te betalen. Als er wel een betaling is gerealiseerd dan moet er ook betaald worden voor de incasso werkzaamheden.

Lees meer

Het verschil tussen een incassobureau en een deurwaarder is kort gezegd; het verdienmodel. Een deurwaarder is eigenlijk het verlengstuk van een incasso bureau. Om een incassozaak voor de rechter te krijgen, dan praten we over de gerechtelijke incassofase, heb je een deurwaarder nodig. De deurwaarder is een ambtenaar die gemachtigd is om juridische stukken, zoals een dagvaarding of een vonnis, aan de debiteur uit te reiken, dat mag een incassobureau niet zelf doen.

Lees meer

Ja dat kan hoor! Let wel op; veel incassobureaus of deurwaarders gebruiken betaalde contracten waarbij je jaarlijks een bedrag moet betalen om jouw eenmalige incasso dossier bij het incassobureau te laten incasseren. Het zou heel jammer zijn als je met een dergelijk contract verplicht wordt tot het betalen van een jaarlijkse fee terwijl je voor misschien maar één klant die jouw factuur niet betaalt, gebruik maakt van die overeenkomst.

Lees meer

Als jouw klant de factuur niet of niet tijdig betaalt, moet je meteen actie ondernemen! Begin altijd met het verzenden van een schriftelijke herinnering, dat kan per post of per e-mail. Vermeld daarin wat het gevolg zal zijn als jouw klant de factuur niet betaald, namelijk dat je een incassobureau in gaat schakelen en dat de bijkomende kosten voor de klant zijn.
Betaalt jouw klant alsnog de factuur niet, bel diegene dan op en praat er samen over!

Lees meer
Alle vragen
FAQ'S

Andere vragen

Wij van Best Credit Management geven graag antwoord op al jouw vragen. Benieuwd? Bekijk dan alle vragen.

Alle vragen