Best Credit Management

Financieel

Wanneer je als financieel manager ziet dat je DSO hoger wordt dan binnen de begroting past of je hebt problemen met je cashflow dan moet je soms ingrijpen want ook dat is goed financieel management. Dat kan uiteraard op diverse manieren.

Vaak weet je zelf wel wat er moet gebeuren maar kom je er niet aan toe, of doen je collega’s om uiteenlopende redenen niet wat je van hen vraagt waardoor je jouw doelen niet gaat halen. Wat ga je dan doen?

Goed financieel management is

Het laag houden van je DSO

Goed financieel management behelst ook het laag houden van je DSO (hoe lang de facturen gemiddeld open staan). Maar dat is niet altijd makkelijk. Om je DSO omlaag te krijgen, en je cashflow omhoog, ga je uiteraard beginnen bij je afdeling debiteurenbeheer. Vraag je af of zij de juiste stappen nemen en er voldoende ‘bovenop’ zitten.

Heb je twijfels of kan het altijd beter? Dan ga je misschien nadenken over manieren waarop je jouw doelen wel kunt halen. Soms is het onvermijdelijk dat er een paar ‘vreemde’ ogen met je meekijken.

Lees meer

Veel incassobureau’s claimen te werken op basis van ‘no cure no pay’ maar uiteindelijk volgen er toch vaak facturen voor de incassodiensten die het incassobureau voor jou gedaan heeft. Wat is ‘no cure no pay’ dan precies? Heel simpel; als het incassobureau jouw facturen niet kan incasseren, denk hierbij aan een (op handen zijnde) faillissement of schuldsaneringstraject van de debiteur of een te lage vordering waardoor het niet handig is naar de rechter te gaan, vanwege het kosten/baten plaatje, dan is er niet ge-cured dus hoef je niet te betalen. Als er wel een betaling is gerealiseerd dan moet er ook betaald worden voor de incasso werkzaamheden.

Lees meer

Het verschil tussen een incassobureau en een deurwaarder is kort gezegd; het verdienmodel. Een deurwaarder is eigenlijk het verlengstuk van een incasso bureau. Om een incassozaak voor de rechter te krijgen, dan praten we over de gerechtelijke incassofase, heb je een deurwaarder nodig. De deurwaarder is een ambtenaar die gemachtigd is om juridische stukken, zoals een dagvaarding of een vonnis, aan de debiteur uit te reiken, dat mag een incassobureau niet zelf doen.

Lees meer

Als je jezelf ook wel eens hebt afgevraagd vanaf welk bedrag je een incassobureau kunt inschakelen, dan ben je niet alleen. Het korte antwoord is simpel; er is geen minimum bedrag! Je kunt dus voor alle facturen die jouw klant niet betaald, een incassobureau inschakelen.

Lees meer

Ja dat kan hoor! Let wel op; veel incassobureaus of deurwaarders gebruiken betaalde contracten waarbij je jaarlijks een bedrag moet betalen om jouw eenmalige incasso dossier bij het incassobureau te laten incasseren. Het zou heel jammer zijn als je met een dergelijk contract verplicht wordt tot het betalen van een jaarlijkse fee terwijl je voor misschien maar één klant die jouw factuur niet betaalt, gebruik maakt van die overeenkomst.

Lees meer
Alle vragen
FAQ'S

Heb je vragen?

Vragen over debiteurenbeheer, incasso of cash management? Bekijk onze FAQ’s of neem contact op.

Alle vragen
Laat achterhalen waar het beter kan

Doe een beroep op de echte professionals

Door tijdgebrek of andere oorzaken kan je soms zelf niet de tijd vrijmaken om er helemaal in te duiken en uit te zoeken waar het beter kan. In dat geval kan je een beroep doen op onze professionals. Zij kunnen een dagje mee lopen op de afdeling debiteurenbeheer en al snel achterhalen waar het beter kan. Ligt het bijvoorbeeld aan de software die gebruikt wordt? Of de inrichting van de gebruikte software? Is er onderbezetting op de afdeling? Kloppen de afspraken die vooraf gemaakt worden met de klant? Moeten je klanten opnieuw ‘opgevoed’ worden?

De oorzaken kunnen zeer uiteen lopen.  Onze professionals leggen de vinger op de zere plek en dragen ook meteen oplossingen aan waardoor je als financieel manager betere resultaten kunt bereiken.

Neem contact op